Ga naar de inhoud

Aanbevelingen

Regisseur: Ik krijg straks een vaste aanstelling bij een BIS gezelschap, maar ik wil ook mijn eigen projecten blijven doen. Fijn dat jullie me daarbij willen helpen. Dan kan ik ook voor de lange termijn plannen blijven maken.

Directeur: Hartelijk dank voor je wijze raad en steun. Het heeft me enorm geholpen. Alle bestuursleden vinden het een fantastische aanvraag geworden. We wijzigen wat ons betreft niets meer. Dat betekent dat ik hem vandaag ga indienen. Ik hoop dat jij ook tevreden bent met het resultaat. Nogmaals veel dank!

Componist: Ik heb inmiddels een eigen stichting met een bestuur vol wijze mensen en een zakelijk leider voor de subsidies en de begrotingen. Maar voor alle nieuwe zaken ben ik blij dat zi ook meekijkt.

Voorzitter bestuur: Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat jullie ongelofelijk veel resultaat leveren. Wij kunnen het nauwelijks bijbenen, terwijl jullie steeds nieuwe projecten blijven toevoegen. Slapen jullie nooit?

Bestuursvoorzitter: Wat ik vooral waardeer is jullie ondernemerschap en initiatief. Ik hoef me nooit zorgen te maken dat we ergens te laat voor zijn of een project niet af krijgen. En dat met zo weinig mensen. Heel knap.

Zakelijk directeur: Ik weet dat we op tijd moeten beginnen met de voorbereiding van een nieuw project, maar er zijn altijd korte termijn dingen die om aandacht vragen. Heel fijn dat jullie steeds op tijd over het volgende project beginnen, anders zouden we iedere keer zo weer een jaar verliezen.

Zakelijk directeur: Met de manier waarop jullie de begroting opdelen in fasen is helemaal duidelijk geworden waar de prioriteiten moeten liggen. En we weten precies wanneer we de belangrijkste beslissingen kunnen nemen. Zo ga ik voortaan altijd begroten.

Artistiek leider: Fijn dat jullie tijd voor ons hebben om ons te ontzorgen. Nu kunnen we de voorstelling eindelijk af maken.

Algemeen directeur: We dachten dat we een heel boek moesten maken, maar met jullie voorwoord op 1 A4 hebben we dat boek eigenlijk niet meer nodig.

Bestuursvoorzitter: Na de beursgang sloeg de twijfel toe. Kunnen wij de strategie en visie uit ons prospectus wel waarmaken? zi heeft mij geholpen om scherp te krijgen wat we precies kunnen en de formulering gekozen waarmee ik dat er twee jaar lang ingehamerd heb. Intern, bij onze buitenlandse vestigingen, en in alle commerciële presentaties. zi was al die tijd het geweten van onze strategie, en mijn coach voor alle belangrijke presentaties. Het heeft even geduurd, maar na het eerste jaar was ik niet meer bang om zelf de kwartaalcijfers te presenteren.

Bestuursvoorzitter: Hadden we jullie maar drie maanden eerder ontmoet. Dan waren we nu al zes maanden verder geweest. Kunnen jullie morgen beginnen? Hier is de begroting, zeg maar hoeveel jullie willen hebben.

Bestuursvoorzitter: Iedere keer als ik zi bel om een situatie voor te leggen denk ik dat ik het antwoord eigenlijk wel weet. Ik zoek bevestiging, maar die krijg ik eigenlijk nooit. Behalve een onverwacht antwoord krijg ik een complete analyse van de situatie, voorbeelden van vergelijkbare situaties bij anderen en een overzicht van de consequenties van mogelijke beslissingen. Heel verfrissend en verhelderend. Daarom bel ik altijd even als ik voor een belangrijke beslissing of presentatie sta, ook als ik denk dat ik het wel weet.

Lid raad van bestuur: Wij investeerden honderden miljoenen en wonnen talloze innovatieprijzen. Maar ik had grote moeite om uit te leggen wat onze klanten daar aan zouden hebben. zi heeft toen al onze projecten tegen het licht gehouden en ondergebracht in drie programma´s en nieuwe bedrijfsonderdelen. Zo zag het plaatje er ineens veel begrijpelijker uit.

Lid raad van bestuur: Wij presenteerden ieder jaar mooie cijfers maar wisten dat we op termijn zouden worden overvleugeld door grotere spelers uit het buitenland. zi heeft toen laten zien wat de discrepanties waren tussen strategie en praktijk. Daarmee vonden wij de argumenten voor een investeringsprogramma dat hielp om het gat te dichten. Zo konden wij zelf werk uit het buitenland aantrekken, en voorkomen dat concurrenten onze markt betraden.

Directeur: Hartelijk dank voor je wijze raad en steun. Het heeft me enorm geholpen. Alle bestuursleden vinden het een fantastische aanvraag geworden. We wijzigen wat ons betreft niets meer. Dat betekent dat ik hem vandaag ga indienen. Ik hoop dat jij ook tevreden bent met het resultaat. Nogmaals veel dank!

Directeur innovatie: Na de tweede fusie sloeg de twijfel toe. Nu we niet meer de grootste divisie waren moesten we iets verzinnen om onze budgetten veilig te stellen. zi heeft toen geholpen om uit te leggen waarom wij, met onze klanten in alle geledingen van de samenleving, nog steeds het kernbedrijf waren. Zo bleven onze innovaties de basis voor de dienstverlening van alle divisies. Er stond niet meer onze bedrijfsnaam op, maar het was wel onze visie.

Bestuursvoorzitter belangenorganisatie: Wij hadden ons op kleine schaal bewezen, maar ik was bang dat wij als grote speler niet geloofwaardig meer zouden zijn. Konden wij het belang van onze doelgroep wel centraal blijven stellen? Ik moest ook mensen aan het werk houden en projecten winstgevend afsluiten. Hoe moesten wij ons presenteren? Geen van mijn voorgangers had dat goed onder woorden kunnen brengen. zi heeft mij geholpen met het schrijven van onze ´license to operate`. Het concept en de positie waaraan wij het recht ontlenen om voor onze belanghebbenden te blijven opkomen. Een paar treffende nuances op mijn eigen woorden creëerden een wereld van verschil. Er viel een loden last van mij af. Ik kon gewoon drie jaar lang hetzelfde verhaal vertellen.

Onderzoekmanager: zi nam mijn verzoek erg letterlijk. In plaats van een rapport stuurden ze twee A4-tjes. En dat waren ook nog eens twee plaatjes. Maar daar stond zo duidelijk in wat ze hadden gevonden, en hoe de samenhang tussen alle onderwerpen was, dat ik daarna nooit meer om een rapport heb gevraagd.

Aandeelhouder-directeur: Ik wil dat jullie om het jaar een aantal projecten voor mij evalueren. Dan blijven wij op de hoogte hoe wij er voor staan. Doen we het beter dan in het verleden? Doen we het beter of slechter dan anderen? Jullie hebben intussen zoveel projecten in kaart gebracht, dat ik weet dat jullie altijd iets vinden waar ik wat aan heb. Het is ook goed voor de mensen dat zij zo’n terugkoppeling krijgen. En ik krijg materiaal om mijn leveranciers mee te kunnen vergelijken. Elke keer als wij iets nieuws doen, wil ik dat jullie dat voor mij gaan volgen.

Algemeen directeur: We dachten dat we een heel boek moesten maken, maar met jullie voorwoord (op 1 A4) hebben we dat boek eigenlijk niet meer nodig om uit te leggen wat we kunnen.

Projectleider: Wij lopen hier al een paar jaar rond. Wij hebben verschillende projecten in deze wijk gedaan. Ik ben dan ook verbaasd dat jullie hier zoveel hebben gevonden wat wij nog nooit hadden gezien. Hoe doen jullie dat toch?

Bestuurder: Ik vind het iedere keer weer inspirerend. Door een hoge interactiefrequentie houden jullie ons scherp. Elk probleem en elke kans wordt haarfijn geanalyseerd en uitgewerkt in een overzichtelijk aantal strategische opties. Zo kunnen we de snelle groei in goede banen leiden zonder overhaaste beslissingen te nemen.

Directeur-aandeelhouder: Ik dacht eerst, hebben we wel een kans als er zoveel grote bedrijven meedoen. Maar jullie hebben me laten zien dat wij ons kunnen onderscheiden op een manier waarmee we serieus kunnen winnen. En zelfs als we niet winnen levert dit ons genoeg op, want we kunnen ons nu ook in andere situaties beter onderscheiden. We zijn helemaal scherp.

Directeur-aandeelhouder: Het is niet niets als je een bedrijf kunt overnemen dat al meer dan 25 jaar bestaat. De grote vraag is dan wat je behoudt en wat je gaat veranderen. zi had in no time onze omgeving en ons onderscheidend vermogen in kaart gebracht, zodat we de noodzakelijke veranderingen precies konden richten op wat de markt van ons vroeg.

Bestuurder: We dachten dat we nieuwe aandeelhouders moesten zoeken. Maar zi liet duidelijk zien dat we eerst iets anders nodig hadden. Strategische partners. In no time hadden ze voor iedere categorie een shortlist, waar overigens ook potentiële nieuwe aandeelhouders bij zaten. Voor elke partij hadden ze meteen al een duidelijke propositie uitgewerkt. We konden direct afspraken maken en doorpakken. Behalve kapitaal voor extra investeringen kregen we zo van ook garanties voor meer dan vijf jaar omzet. Zo konden we eindelijk gaan bouwen.

Directeur productontwikkeling en marketing: Ze dringen snel door tot de kern en formuleren heel knap wat het eigenlijke probleem is. Daarna weten ze uit onze chaotische gedachten een goed gestructureerde strategie te smeden. En met externe voorbeelden maken ze duidelijk hoe we die strategie snel kunnen uitvoeren. En ze kunnen zelfs aangeven hoe onze concurrenten zullen reageren, en hoe we die voor kunnen blijven.

Ondernemer: Tijdens de recessie was het niet eenvoudig om de omzet op peil te houden. Onbedoeld hadden we veel totaal verschillende projecten op ons genomen. Er moest nodig focus komen, want bijna overal moest geld bij. Ik heb zelfs overwogen om helemaal te stoppen. zi heeft toen heel snel geanalyseerd waar onze beste kansen lagen, en als een commissaris actief toegezien dat ik mij ook aan de strategische afspraken hield. Zo was het een stuk makkelijker om afscheid te nemen van de minder succesvolle activiteiten. En binnen een paar kwartalen lag de omzet uit onze kernactiviteiten al op een niveau dat we nog nooit eerder hadden gehaald.

Supervisor: Het project was al een tijd geleden opgeleverd, maar jullie zijn de eersten die de essentie onder woorden hebben weten te brengen. Prima verhaal, niets meer aan veranderen. Zo moet het de wereld in.

Directeur: Het is te merken dat zi alleen zeer ervaren mensen inzet. Zo kunnen ze het echte probleem razend snel vinden en analyseren. En omdat ze ook de productie zelf doen, gaat alles sneller en completer dan bij anderen. Af en toe leek het alsof ze dag en nacht voor mij aan het werk waren. Wat een drive.

Directeur: Ik dacht eerst, wat halen ze er allemaal bij? Maar nu wij er in de praktijk mee bezig zijn, blijkt het allemaal van pas te komen. zi heeft heel ver met ons meegedacht, zodat wij de overgedragen kennis ook goed kunnen toepassen.

Directeur-eigenaar: Een bedrijf van onze omvang heeft meestal geen commissarissen. Dat werkt ook niet, als je niet alleen directeur maar ook aandeelhouder bent. Je overlegt een paar keer per jaar met je accountant over de cijfers, maar met strategische vraagstukken kun je als eigenaar-directeur eigenlijk nergens terecht. Intussen verwachten onze managers wel dat ik de lijnen uitzet, en nieuwe ontwikkelingen als eerste zie. Daarom ging ik op zoek naar een klankbord, een coach, maar dan wel een met zoveel relevante ervaring dat je ook belangrijke operationele zaken aan hem kunt voorleggen. Bij voorkeur laagdrempelig en nabij, zodat je met een gerust hart ’s avonds eens een email of voicemail kunt achterlaten, omdat je zeker weet je de volgende dag een bruikbaar antwoord hebt. Daarbuiten moet er zoveel afstand blijven dat hij ook strategisch toezicht kan uitoefenen, en mij waarschuwen als ik door de dagelijkse beslommering mijn focus kwijt raak. Dat hebben we gevonden met zi, dat al onderzoek voor ons deed. We hebben een vaste frequentie afgesproken om elkaar indringend te spreken. Met een vaste agenda. Dit wordt voor ons een spannend jaar, dus hebben we de frequentie onlangs verhoogd tot elke vijf weken. Zo vaak zou ik een commissaris niet laten opdraven. Het voelt nu meer alsof we er een directeur bij hebben. Ik blijf de baas. Het is mijn onderneming. Maar zi helpt mij om de juiste koers te houden.

Manager gemeente: Ik ben zeer enthousiast over het verloop van de middag. Jullie zijn er in geslaagd veel professionals uit heel Nederland hierheen te halen. Lex en de andere inleiders hadden uitstekende presentaties die erg “to the point” waren. En de bezichtigingen vond ik ronduit spectaculair.

Architect: Ik was hier al drie keer terug geweest, dus ik dacht dat ik alles wel gezien had. Maar dat was helemaal niet zo. Ik kom snel nog een keer, met ons hele bureau. Denk je dat de bewoners nog een keer een delegatie willen rondleiden?

Stedenbouwkundige: Ik ben heel al heel lang bij projecten in dit gebied betrokken, maar jullie beschrijving was voor mij een eyeopener. Heel leerzaam.

Bestuurder: Ik heb een link naar het Wooninnovatie rapport op website laten zetten. Zo kan ook ons netwerk mooi kennis maken met deze prachtige serie.

Manager vastgoed: Als je ergens veel tijd in steekt, is het moeilijk achteraf toe te geven dat je een wiel hebt uitgevonden dat al op heel veel plaatsen bestaat. Toch doen we dat iedere keer weer. zi slaagt er in om al die verschillende wielen overzichtelijk te rangschikken en de samenhang te laten zien, zodat we nu precies weten wat we in welke situatie opnieuw kunnen gebruiken. Daarmee blijft er ook tijd over voor als we echt iets nieuws moeten bedenken.

Voorzitter werkgroep, corporatie: Om onze vage voornemens vorm te geven in een proefproject hadden wij zi gevraagd dit proces te ondersteunen. Intussen hebben zij het denken hierover sterk veranderd. Het doel is aangepast. Geen proefproject meer, maar een integrale bijsturing van het hele bouwprogramma.

Projectleider: Complimenten dat het is gelukt. Toen we begonnen wisten we eigenlijk niet of we de deadlines wel konden halen. Maar er is zelfs meer uitgekomen dan we van te voren hadden kunnen bedenken. Als ik de volgende keer niet op tijd bel, moeten jullie niet aarzelen om zelf te bellen.

Projectleider ontwikkeling: Ook als je denkt voorop te lopen, weten ze je duidelijk te maken waar het beter kan. En waarin je je echt onderscheidt van anderen. Zo heb je er als pionier wat aan om mee te doen aan praktijkonderzoek van zi.

Bestuurder: zi werkt heel systematisch. Ze zijn uitzonderlijk goed in het plannen en nakomen van afspraken. Dat ben ik bij andere onderzoekers niet gewend.

Adjunct directeur woningcorporatie: De methode bevalt me zeer. zi leverde al vanaf de eerste bijeenkomst bruikbaar materiaal. Daarmee konden we ook aan anderen uitleggen waar we mee bezig waren. Zo hadden we snel draagvlak, en konden we onze plannen veel eerder realiseren dan verwacht.

Directeur: Toen ik het bedrijf overnam hadden we twee commissarissen. Maar de ene werd al wat ouder en de andere had eigenlijk alleen verstand van algemene managementzaken. Zo konden ze me bij strategische vraagstukken niet echt meer ondersteunen. En om daar nu steeds een adviesburo voor in te huren leek me ook niets. Niet zozeer om het geld, maar om alle tijd die je kwijt bent om uit te leggen wat je nodig hebt. En vaak weten ze toch net niet genoeg om je echt te kunnen helpen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar iemand die nog midden in de markt staat, maar wel genoeg afstand houdt om de hele keten te overzien, ook de klanten van mijn klanten. Die ook, als ik met een nieuwe leverancier aankom, meteen weet wie er nog meer in de markt zijn. Met zi als co-entrepreneur kan ik mijn plaats in de keten veel sterker maken, en profiteren mijn co-makers mee van de manier waarop bij ons het toezicht is georganiseerd.

Projectcoördinator: Dank voor de zeer secure uitleg en de manier van aanleveren en organiseren. Zo winnen we veel tijd. We gaan aan de slag, het wordt heel mooi.

Voorzitter stuurgroep: We dachten steeds dat we het over hetzelfde hadden. We werkten al jaren met stedenbouwkundigen, architecten, ontwikkelaars, … We gebruikten inmiddels behoorlijk dezelfde taal. Maar iedereen heeft een eigen referentiekader en eigen verwachtingen. En zo dacht ieder er het zijne van als er weer eens een planning niet werd gehaald, als de kosten tegenvielen, of als ambities moesten worden bijgesteld. We hadden geen idee dat het ook anders kon. Maar als je een aantal elementaire onderwerpen samen niet expliciet maakt, blijkt pas heel laat in het proces dat je al vanaf het begin soms verschrikkelijk langs elkaar heen hebt gepraat. Met een paar simpele oefeningen bracht zi structuur in onze kreten, zodat we voor het eerst precies van elkaar begrepen wat we bedoelden. Dat gaf erg veel duidelijkheid, ook in de communicatie met de andere stakeholders. Daarmee is het ook veel makkelijker om je beloften waar te maken. En het kost nog minder ook.

Stedebouwkundige: Ik dacht dat ik dit gebied wel kende. Ik heb er een hele tijd gewerkt. Maar ik heb nu zoveel gezien, ik wist niet dat dat hier ook allemaal was. Organiseren jullie vaker van deze excursies?

Projectleider gemeente: Het was een bijzonder geslaagde middag. Ik hoor alleen maar positieve geluiden van iedereen die geweest is. Ook van de mensen die hier nog gáán bouwen. En het was voor mij verrassend om te zien hoe gevarieerd de woningen van binnen zijn geworden!