Meteen naar de inhoud

anticipatie

De toekomst is niet te voorspellen. Maar er zijn wel herhaalde patronen te herkennen.

Het tempo waarin nieuwe techniek doordringt in de maatschappij, om vervolgens onzichtbaar te worden, volgt een vast patroon. De ene ontwikkeling gaat sneller dan de andere, maar het patroon is identiek.

Na de feestelijke presentatie van een groot plan gaat de uitvoering heel anders dan aangekondigd. Maar de vertragingen, budgetoverschrijdingen en inhoudelijke veranderingen volgen herkenbare patronen.

Als iets voor de eerste keer wordt gedaan, kan er van alles misgaan. Als dezelfde actoren het vaker mogen doen, kunnen zij leren van hun fouten. Maar als de rollen iedere keer opnieuw worden verdeeld, worden dezelfde beginnersfouten steeds opnieuw gemaakt. Steeds door andere spelers, maar volgens een vast patroon.

En zo zijn er talloze domeinen waarin patronen uit het verleden, uit andere landen of sectoren, zich herhalen. Wie deze patronen in de praktijk herkent, kan anticiperen op komende ontwikkelingen. Maar zet het patroon zich ook door in uw situatie? Wie dat wil weten moet volgens McKinsey andere vragen stellen, meer perspectieven bundelen en systeemgrenzen verkennen.

7A bundelt de praktijkinzichten uit veel voorkomende situaties. Van ver weg (in plaats en tijd) tot heel dichtbij. Om actuele opgaven in perspectief te plaatsen. Om de juiste vragen te kunnen stellen. Om systeemgrenzen te verkennen. En om zo steeds drie zetten vooruit te denken.